Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР

Prometheus

Доступний постійно

ПРО КУРС

Дотримуватися норм безпеки харчових продуктів важливо на всіх етапах – від збору врожаю до приготування їжі. Аби уникнути серйозних небезпек для людського здоров’я, оператори ринку продуктів мають добре орієнтуватися в харчовому законодавстві. Персонал, який обробляє, готує та подає страви в харчоблоках закладів освіти, повинен володіти достатніми знаннями щодо безпеки харчових продуктів. 

У нинішніх умовах операторам ринку необхідно забезпечити працівникам харчових підприємств базові знання. До того ж, це одна з обов’язкових умов започаткованої реформи шкільного харчування. 

Цей курс – продовження базового курсу «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства». Він акцентується на питаннях виконання гігієнічних вимог і процедур, заснованих на принципах НАССР, особливостях ведення документації, застосування коригувальних заходів у харчоблоках, розташованих у закладах освіти. 

Під час навчання на курсі ви дізнаєтеся про:

  • програми-передумови (гігієнічні вимоги)  – як впровадити і хто за що відповідає;
  • особливості застосування принципів НАССР у закладах громадського харчування;
  • збалансовану документацію – доказ діяльності та уникнення бюрократичних підходів.

Після завершення цього курсу ви отримаєте:

  • знання та навички розробки й впровадження системи НАССР в умовах своєї діяльності;
  • розуміння особливостей функціонування системи НАССР та навички вирішення найтиповіших проблем;
  • вміння надавати компетентному органу докази щодо відповідності системи НАССР встановленим вимогам.

Курс «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР» буде цікавим для:

  • керівників та засновників навчальних закладів;
  • працівників, які відповідають за розробку та впровадження процедур на основі принципів системи НАССР у шкільних їдальнях та дитячих садках;
  • персоналу, який обробляє, готує або подає їжу дітям.

ПРОГРАМА КУРСУ

Лекція 1. Вступ
Лекція 2. Огляд небезпечних факторів
Лекція 3. Процес створення програм-передумов
Лекція 4. Планування приміщень харчоблоків
Лекція 5. Вимоги до стану приміщень
Лекція 6. Розміщення та калібрування обладнання
Лекція 7. Вимоги до стану комунікацій
Лекція 8. Безпечність води
Лекція 9. Гігієна персоналу
Лекція 10. Прибирання
Лекція 11. Контроль шкідників
Лекція 12. Поводження з відходами та сміттям 
Лекція 13. Поводження з токсичними речовинами
Лекція 14. Вхідний контроль сировини та робота з постачальниками
Лекція 15. Зберігання та транспортування харчових продуктів
Лекція 16. Огляд параметрів технологічних процесів
Лекція 17. Інформація про харчові продукти
Лекція 18. Програми-передумови. Підсумки
Лекція 19. Створення групи НАССР
Лекція 20. Опис продукту та призначене використання
Лекція 21. Створення блок-схеми процесу
Лекція 22. Перший принцип НАССР. Аналіз небезпечних факторів
Лекція 23. Другий принцип НАССР. Визначення КТК
Лекція 24. Третій принцип НАССР. Критичні межі
Лекція 25. Четвертий та п'ятий принципи НАССР. Моніторинг у КТК та коригувальні дії
Лекція 26. Шостий та сьомий принципи НАССР. Процедури верифікації та документування
Лекція 27. НАССР. Практичні поради
Лекція 28. Простежуваність. Застосування на практиці
Лекція 29. Вилучення та відкликання. Застосування коригувальних дій
Лекція 30. Навчання персоналу. 
Лекція 31. Підсумки навчального курсу

УМОВИ ЗАРАХУВАННЯ

Для отримання доступу до курсу необхідно попередньо пройти навчання за програмою базового курсу «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства» та отримати сертифікат про його завершення. Після цього курс «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР» з'явиться в особистому кабінеті.

ФОРМА ПІДТВЕРДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

Після завершення курсу «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР» учасники отримають сертифікат, автентичність якого можна перевірити за посиланням, зазначеним на ньому. Щоб отримати сертифікат про завершення курсу, необхідно набрати щонайменше 60% від загальної кількості балів за результатами тестування.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРІВ

Яна Добідовська

Яна Добідовська

Кандидатка юридичних наук, старша експертка з питань правової політики та поінформованості Проєкту ЄС "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин в Україні" (EU4SaferFood)

Юрій Оглашенний

Юрій Оглашенний

Кандидат хімічних наук, експерт із питань безпечності харчових продуктів та АПК Проєкту ЄС "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин в Україні" (EU4SaferFood)

ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ

Курс безкоштовний?

Так. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій.

У який час будуть проходити заняття?

Відеолекції, завдання, форум і можливість отримати сертифікат доступні в будь-який час.

Чи зможу я отримати сертифікат по завершенню цього курсу?

Так. Успішно виконайте всі завдання курсу та отримайте сертифікати про його завершення. Програма підвищення кваліфікації для курсу «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР» не передбачена.