ЗМІСТ

Хто такий DevOps?

Що має вміти DevOps інженер?

На що можна розраховувати в DevOps?

З якої позиції стартувати до DevOps?

Перші кроки до DevOps разом з Prometheus

Чому вам варто познайомитися з Linux

Git для розподіленої розробки ПЗ

Kubernetes – довершене рішення для оркестровки контейн-курс

Онлайн-курс «Основи DevOps та Kubernetes»

Які висновки?

Ви шукаєте динамічну IT-професію, яка спонукає до невпинного розвитку? Вітаємо – ви на вірному шляху. Якщо DevOps для вас – то справжня любов, дуже скоро ваші зусилля окупляться фінансово та ще й з надлишком. Але про вишеньки на торті трохи згодом, а зараз саме час розібратися, як до них дістатися. Поїхали?

Хто такий DevOps?

 

Це фахівець, участь якого необхідна на всіх етапах життєвого циклу цифрового продукту. Саме інженер DevOps, серед іншого, відповідає за плідну співпрацю різних команд розробників, допомагає оптимізувати робочі процеси і в результаті скоротити витрати та час на розробку продукту.

Що має вміти DevOps інженер?

 

Дехто називає його людиною-оркестром. І в певному сенсі таке визначення є обґрунтованим, тому що девопс одночасно має:

  • ✔️ забезпечувати безперервну доставку коду;
  • ✔️ конфігурувати та розгортати інфраструктуру;
  • ✔️ налаштовувати спільну роботу хмарних сервісів;
  • ✔️ убезпечувати всі процеси, які є на проєкті;
  • ✔️ постійно взаємодіяти з розробниками та QA-ми;
  • ✔️ сприяти розвитку команди в технічній експертизі.
  •  

І це лише частина обов’язків, які можуть лежати на девопсі. Більше дізнатися про Hard skills для DevOps можна з RoadMaps, актуальних у 2023 році, наприклад:

 

На що можна розраховувати в DevOps?

 

За результатами дослідження порталу Dou.ua, проведеного наприкінці зими 2023 року, середня зарплата DevOps-інженера складає 3 500 доларів:

  • 🔹Junior – 1 200 доларів;
  • 🔹Middle – 2 875 доларів;
  • 🔹Senior DevOps – 5 500 доларів, що на 500 доларів вище, ніж пів року тому.
 

Найбільше DevOps-інженерам платять в продуктових та аутстафінгових компаніях – у середньому 4 000 та 4 150 доларів, відповідно. В аутсорсингових компаніях девопси отримують дещо менше – 3 000 доларів, як правило, через те, що в таких компаніях менше досвідчених фахівців рівня Senior і вище.

З якої позиції стартувати до DevOps?

 

1️⃣ Сисадміни. Приходять до DevOps найчастіше через те, що хочуть більше творчості в роботі та вищої зарплатні. Вони вже мають потрібний досвід в адмініструванні, щоби покрити потреби Operations (або Ops), і їм залишається лише вивчити інструменти програмування для частини Development (Dev).

2️⃣ Розробники. Ще один досить популярний шлях до DevOps. Тут ситуація зворотна. Розробник уже й так розуміється на програмуванні, але може мати недостатньо знань з адміністрування процесів. Як жартують досвідчені девопси, розробнику важливо озирнутися навколо і зрозуміти, що написання коду – це не єдиний етап розробки.

А як бути, коли бажання стати DevOps інженером є, але бекграунду у вигляді програмування чи адміністрування немає. Не опускати руки та ставати до навчання.

З чого почати свій шлях?

 

Для початку достатньо технічної освіти та загального розуміння процесів розробки. Далі оберіть напрямок розвитку і напрацьовуйте навички, які йому відповідають.

Денис Васильєв – Senior SRE (Site Reliability Engineer – інженер з надійності та безперебійної роботи ІТ-систем), практикуючий DevOps у Cloud Native проєктах, сертифікований адміністратор Kubernetes, автор та лектор курсу «Основи DevOps та Kubernetes» на платформі Prometheus – з цього приводу говорить наступне:

«DevOps як процес дуже багатогранний. Необов’язково бути спеціалістом у всьому – важливо знати свою нішу і розвиватися в напрямку, який до душі, у першу чергу, тобі. І ось тут допоможуть платні та безплатні курси, різного роду base-кемпи, які часто організовують топи IT ринку. Ти можеш влаштуватися як Trainee на невелику зарплатню, але вже до реальної команди, і отримати ментора. Але ось моя рекомендація – подивись тренди й почни з самоосвіти, прямо сьогодні. Тому як завтра тебе будуть наймати ті, кого ти пропустив уперед».

Перші кроки до DevOps разом з Prometheus

 
  • ▪️ Не маєте базових знань, необхідних для старту в DevOps?
  • ▪️ Сумніваєтеся, чи DevOps – це на 100% ваше?
  • ▪️ Хочете спробувати, але боїтеся витрати кошти на те, що вам не підходить?
 

Вперше в Україні платформа Prometheus надає доступ до 3-х найпопулярніших БЕЗПЛАТНИХ курсів з IT, створених The Linux Foundation – головними фахівцями з провідної операційної системи та амбасадорами відкритого програмного забезпечення. Усі курси перекладені українською мовою.

Чому вам варто познайомитися з Linux

 

Три ключові переваги Linux порівняно з іншими операційними системами – відкритість, гнучкість налаштування та стабільність роботи. Саме Linux дозволяє швидко запускати нові розробки та опрацьовувати передові технології. Отже, для девопса Linux – це середовище, де він має орієнтуватися, немов риба у воді.

Завдяки безплатному курсу «Основи Linux» ви:

  • ✔️ отримаєте міцну теоретичну базу;
  • ✔️ навчитеся використовувати графічний інтерфейс і командний рядок в основних сімействах дистрибутивів Linux;
  • ✔️ ознайомитеся з інструментами та методиками, які зазвичай використовують системні адміністратори та кінцеві користувачі для повсякденної роботи;
  • ✔️ зможете легко орієнтуватися в будь-якому з основних дистрибутивів Linux.
  •  

Зареєструватися

Git для розподіленої розробки ПЗ

 

Git являє собою систему для контролю й керування версіями. Він є найпопулярнішим безплатним інструментом, що зберігає код та історію власних змін. Один з прикладів сервісів на основі Git – GitHub, завдяки якому можна зберегти код, організувати спільну роботу, оцінити результати роботи інших розробників, створити приватні та публічні репозиторії.

На безплатному курсі від The Linux Foundation ви дізнаєтеся:

  • ✔️ що таке Git і як його встановлювати;
  • ✔️ що таке клонування, розгалуження, створення комітів, використання diff, злиття та перебазування;
  • ✔️ як ініціалізувати репозиторій, вносити до нього зміни, робити його доступним для інших;
  • ✔️ як організовувати командну розробку програмного продукту;
  • ✔️ як отримувати та використовувати зміни, внесені іншими;
  • ✔️ як знаходити помилки у своїй та чужій роботі.
  •  

Зареєструватися

Kubernetes – довершене рішення для оркестровки контейнерів

 

Як адміністратор Docker-контейнерів Kubernetes дозволяє легко масштабувати контейнерні застосунки та перенести їх з локальних пристроїв до хмарного середовища для швидкого розгортання. Також завдяки Kubernetes можна налаштувати автоматичне перезавантаження, зміну або знищення контейнерів.

На безплатному курсі «Основи Kubernetes» ви:

  • ✔️ розберетеся в архітектурі Kubernetes;
  • ✔️ побачите приклади задач, які розв’язує система, та моделей для обробки розгортання контейнерів і масштабування;
  • ✔️ отримаєте технічні інструкції щодо розгортання автономної та багаторівневої програми;
  • ✔️ дізнаєтеся про ConfigMaps, Secrets та Ingress.
  •  

Зареєструватися

Безплатні курси від The Linux Foundation – це прекрасна можливість отримати перші знання в IT та зрозуміти, чи цікава вам професія DevOps інженера. Але це ще не все, що Prometheus може запропонувати вам.

Онлайн-курс «Основи DevOps та Kubernetes»

 

Якщо ви вже пройшли попередні курси та відчуваєте, що ваша дорога з жовтих цеглинок веде прямо-прямісінько до DevOps, то саме час перейти до спеціалізованого навчання.

На курсі «Основи DevOps та Kubernetes» ви:

  • ✔️ вже з першого заняття вчитиметеся за принципом learning by doing – створите власний проєкт та напрацюєте нові навички;
  • ✔️ активно спілкуватиметеся з лектором та отримаєте менторську підтримку в чаті;
  • ✔️ перебуватимете в колі однодумців і разом знаходитимете відповіді на складні питання;
  • ✔️ наприкінці матимете готовий проєкт, який можна додати до портфоліо і продемонструвати на  співбесіді.
  •  

На курсі викладає Денис Васильєв – практикуючий DevOps-інженер у Cloud Native проєктах, сертифікований адміністратор Kubernetes та член журі Ukrainian IT Awards у номінації DevOps.

Зареєструватися

Які висновки?

 

It’s all in your hands! Ви можете приділити максимум часу самостійній освіті, уже через кілька тижнів спробувати влаштуватися на позицію Trainee DevOps Engineer до IT-компанії та почати напрацьовувати нові навички й отримувати нехай і невеликі, але цілком реальні гроші – 300-500 доларів.

А можете піти іншим шляхом – закінчити платний курс під керівництвом досвідченого фахівця-експерта і вже за 10 тижнів претендувати на посаду DevOps Engineer. Вибір залежить від наявності у вас базових навичок і вашого бачення розвитку власної кар’єри.

Віримо в вас і зичимо успіхів на обраному шляху!

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

Як налаштувати бізнес-процеси, щоб вони працювали?

Поради від Наталії Заверухи про організацію бізнес-процесів в умовах війни Що таке бізнес-процеси та яка…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…