Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства

Prometheus

Доступний постійно

ПРО КУРС

Усім нам подобається смачна, якісна та корисна їжа. Однак ми повинні дбати і про те, щоб їжа була безпечною. Харчові продукти з хвороботворними бактеріями, вірусами, паразитами чи то шкідливими хімічними речовинами можуть стати причиною більш як 200 різноманітних хвороб. Отож проблема безпечності їжі – на часі завжди.

Проте сьогодні законодавство України вже гармонізоване з законодавством Європейського Союзу й передбачає запровадження процедур та заходів, спрямованих на виготовлення безпечних харчових продуктів. Основну відповідальність за безпеку несуть оператори ринку харчових продуктів. 

Щоб випускати безпечні харчові продукти, операторам ринку необхідно мати базові знання з харчового законодавства. Персонал, який обробляє, готує та подає страви в харчоблоках закладів освіти, також повинен мати достатній рівень знань. 

Вимоги до безпечності та якості харчових продуктів – складова частина започаткованої реформи шкільного харчування.

Цей курс охоплює основи харчового законодавства та специфіку його виконання в закладах освіти, гігієнічні вимоги та процедури, засновані на принципах НАССР у харчоблоках, розташованих у закладах освіти.

Під час навчання на курсі ви отримаєте відповіді на такі запитання:

  • які вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти?
  • з якими нормативними актами в сфері безпеки харчових продуктів треба ознайомитися?
  • як раціонально розподілити обов’язки між усіма зацікавленими організаціями?
  • як уникнути непотрібних затрат коштів та часу?
  • як правильно організувати та вести документування?

Цей курс буде корисним для:

  • керівників та засновників навчальних закладів;
  • працівників, які відповідають за розробку та впровадження процедур на основі принципів системи НАССР у шкільних їдальнях та в дитячих садках;
  • персоналу, який обробляє, готує або подає їжу дітям та іншим особам у шкільних їдальнях і дитячих садках, а також обробляє та готує їжу в інших установах для обслуговування в шкільних і дитячих їдальнях.

Після завершення цього курсу ви орієнтуватиметеся в основах харчового законодавства та вмітимете застосувати їх на практиці.

ПРОГРАМА КУРСУ 

Лекція 1.1. Вимоги харчового закону
Лекція 1.2. Заходи офіційного контролю операторів ринку
Лекція 1.3. Специфічні вимоги законодавства до гігієни в харчоблоках та норми харчування
Лекція 1.4. Про методичні настанови
Лекція 1.5. Вступ до практичних заходів із виконання вимог законодавства
Лекція 1.6. Оператори ринку та вимоги до них
Лекція 1.7. Безпечність та якість харчових продуктів
Лекція 1.8. Гнучкість законодавства
Лекція 1.9. З чого почати виконання вимог законодавства
Лекція 1.10. Наступні кроки. Зобов’язання керівництва.
Лекція 1.11. Компоненти системи НАССР
Лекція 1.12. Про стереотипи в НАССР
Лекція 1.13. Огляд програм-передумов
Лекція 1.14. Процедури, що підвищують ефективність системи НАССР
Лекція 1.15. Вимоги щодо простежуваності
Лекція 1.16. Методичні рекомендації щодо організації закупівель
Лекція 1.17. Особливості співпраці з підрядними організаціями
Лекція 1.18. Ведення документації
Лекція 1.19. Підсумки

ФОРМА ПІДТВЕРДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

Після завершення курсу учасники отримають сертифікат, автентичність якого можна перевірити за посиланням, зазначеним на ньому. Щоб отримати сертифікат про завершення курсу, необхідно набрати щонайменше 60% від загальної кількості балів за результатами тестування. Цей сертифікат дає можливість продовжити навчання на поглибленому курсі «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР». 

ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРІВ

Тарас Висоцький

Тарас Висоцький

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України

Ольга Шевченко

Ольга Шевченко

Т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Яна Добідовська

Яна Добідовська

Кандидатка юридичних наук, старша експертка з питань правової політики та поінформованості Проєкту ЄС "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин в Україні" (EU4SaferFood)

Юрій Оглашенний

Юрій Оглашенний

Кандидат хімічних наук, експерт із питань безпечності харчових продуктів та АПК Проєкту ЄС "Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин в Україні" (EU4SaferFood)

ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ

Курс безкоштовний?

Так. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій.

У який час будуть проходити заняття?

Відеолекції, завдання, форум і можливість отримати сертифікат доступні в будь-який час.

Чи зможу я отримати сертифікат по завершенню цього курсу?

Так. Успішно виконайте всі завдання курсу та отримайте сертифікати про його завершення. Програма підвищення кваліфікації для курсу «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства» не передбачена.