7 тенденцій та нових практик на ринку праці у 2021 році від Брайана Кроппа, керівника досліджень HR-практик компанії Gartner!

Хочеться вірити, що 2021 рік буде про стабільність і повернення до звичного стану, однак, ймовірно, він буде знов повний змін. Хоча у 2020 багато уваги було приділено віддаленій роботі, є 7 додаткових речей, які визначатимуть бізнес у 2021 році:

Роботодавці перейдуть від управління професійним досвідом працівників до управління їхнім життєвим досвідом

Пандемія надала керівникам можливість зазирнути в особисте життя своїх працівників, які впродовж останнього року стикалися з постійною особистою та професійною боротьбою. Стало ясно, що підтримка співробітників у їхньому особистому житті дає можливість не тільки краще жити, але й працювати на вищому рівні. Згідно з опитуванням співробітників компанії Gartner за 2020 рік, які впродовж року постійно відчували підтримку з боку роботодавця, 23% говорять про покращення психічного здоров’я, а 17% про покращення фізичного. Ось чому 2021 стане роком, коли підтримка роботодавців щодо психічного/ фізичного здоров’я та фінансового добробуту стане перевагою, що буде пропонуватися працівникам на ринку праці.

Більше компаній проявлятимуть позицію щодо поточних суспільних та політичних явищ

Бажання співробітників працювати в організаціях, цінності яких збігаються з їхніми, з певного часу зростає: дослідження Gartner показують, що 74% співробітників очікують, що їхній роботодавець буде активніше брати участь у культурних дискусіях сьогодення.

Гнучкість буде змінюватися від місця до часу

Хоча надання дозволу працювати віддалено стало звичним явищем ще у 2020,  наступна хвиля гнучкості буде про те, КОЛИ співробітники працюватимуть. Опитування співробітників компанії Gartner за 2020 рік показало, що лише 36% працівників були високопродуктивними в організаціях зі стандартним 40-годинним робочим тижнем. Організації, які пропонують працівникам гнучкість щодо того, КОЛИ, ДЕ і СКІЛЬКИ вони працюють, вважають 55% своєї робочої сили високоефективними. У 2021 році, ймовірно, очікується зростання кількості компаній, де працівники оцінюватимуться за їхньою ефективністю, а не за кількістю робочих годин.

Нові правила обмежуватимуть моніторинг працівників

Під час пандемії деякі компанії вперше придбали нову технологію пасивного відстеження та контролю за своїми працівниками. Однак багато з тих самих компаній не визначили, як збалансувати конфіденційність працівників. Дослідження Gartner показали, що менш як 50% співробітників  довіряють своїй організації свої дані, а 44% навіть не знають про зібрані про них дані. У 2021 році, ймовірно, з’являться нормативні акти на державному та місцевому рівнях, які встановлюватимуть обмеження щодо того, що роботодавці можуть відстежувати, а що — ні.

Провідні компанії здійснюватимуть масові закупівлі вакцини проти Covid-19 для працівників

Роботодавці, які надаватимуть вакцину проти Covid-19 для своїх працівників, використовуватимуть цю дію як ключовий момент для залучення та збереження талантів.

Підтримка психічного здоров’я — це нова норма

Впродовж останніх кількох років роботодавці пропонували нові ідеї для підтримки своїх працівників, наприклад, розширену декретну відпустку. Пандемія Covid-19 висунула благополуччя на перший план, оскільки роботодавці як ніколи усвідомлюють вплив психічного здоров’я на працівників та, зокрема, на їхню роботу. У 2021 році компанії працюватимуть над покращенням психічного здоров’я шляхом розширення переваг та бонусів. Наприклад, запровадять дні, коли ціла компанія закриватиметься на день, називаючи це «колективним днем психічного здоров’я» для підвищення обізнаності співробітників щодо цього критичного питання.

Роботодавці «орендуватимуть» таланти, щоб заповнити дефіцит у кваліфікації

Кількість навичок, які шукають роботодавці, різко зросла — компанії перерахували приблизно на 33% більше навичок в оголошеннях про роботу у 2020 році, ніж у 2017 році. Зрештою, організації просто не можуть досить швидко переробити можливості своїх наявних співробітників, щоб задовольнити власні потреби, тож запровадять практику «оренди» спеціалістів.

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

Як налаштувати бізнес-процеси, щоб вони працювали?

Поради від Наталії Заверухи про організацію бізнес-процесів в умовах війни Що таке бізнес-процеси та яка…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…