Розумно управляти власними коштами в умовах війни? Це можливо! 

Чи реально мати план на 10, 20 років? Відомий український фінансист і співзасновник iPlan Любомир Остапів впевнений: так, якщо мати знання і навички фінансового планування. 

Пропонуємо поради від спеціаліста на 2023 рік.

  • Що буде з роботою?

Думайте про професію. Під час війни багато виробництв було зруйновано. Натомість виникатимуть нові (експорт, зелена енергетика). Деякі спеціальності будуть затребувані, інші — тимчасово стануть неактуальними.

  • Як і де заробити більше на інвестиціях? 

Хочете більше заробити — будьте готові до більшого ризику. Наприклад, інвестувати в українські агрокомпанії чи технологічні стартапи.  

  • Чи виправдано зараз інвестувати в український бізнес?

Безумовно, український бізнес розвиватиметься, проте інвестувати в нього ризиковіше, ніж, скажімо, в акції: в останніх ви маєте доступ до прозорої звітності. Хоча на ризикових інвестиціях заробити можна більше. Більш надійними виглядають бізнеси по франшизі та з позитивною історією (довго на ринку, демонструють зростання).

  • Чи варто інвестувати в нерухомість?

У роздрібного інвестора нерухомість може бути в портфелі фінансової свободи — якщо ми говоримо про готовий об’єкт на вторинному ринку, перевірений юристом, на який ви маєте інвестиційну спроможність (тобто в який не вкладаються останні кошти). Нерухомість дає певний захист від інфляції, оскільки вартість оренди з часом зростає.

  • Як вберегтися від інфляції у 2023 році? Куди інвестувати?

Інфляція має і позитивний вплив: вона стимулює не тримати гроші «під матрацом‎». Щоб захиститися від інфляції, треба купувати активи. Найкращий із них у глобальному вимірі — акції, які в тривалій перспективі дають 6,5% понад інфляцію (для порівняння — золото дає 1%, облігації — 2-3%). Валютну інфляцію центробанки прогнозують на рівні 2%, хоча найближчі роки може бути 4-5%. 

Для коротких цілей часто обирають облігації. Для фінансових планів на рік-два зверніть увагу на українські ОВДП (облігації внутрішніх державних позик) у доларі, вони дадуть 4%.

  • Чи можна тримати гроші в гривні? 

В резервному фонді має бути гривня, якщо ви живете в Україні. В національній валюті варто мати кошти, достатні для поточних потреб: продукти, одяг, дитячі товари, допомога батькам, оплата за дитячий садок, школу. Проте доля гривні не має перевищувати третину. Довготривалі інвестиційні цілі (20 років) у гривні абсолютно не прогнозовані. 

  • Нерухомість чи земля?

Варто розуміти, що деякі гривневі інвестиції «під капотом‎» є валютними, наприклад, купівля землі за гривню: оренда індексуватиметься аграріями відповідно до курсу. До того ж це актив, цікавий експортерам. Зверніть увагу на інвестиції в землю: якщо для придбання нерухомості вам знадобиться від $50 тисяч, для землі — від $10 тисяч.

  • Чи варто диверсифікувати портфель?

Диверсифікацію часто сприймають спрощено — «розкласти яйця в різні кошики». Насправді це про те, щоб знайти класи активів, які мало корелюють між собою: наприклад, нерухомість, крипта й інвестиції в бізнес. Щоб згладити коливання, можна додати до портфеля золото: воно демонструє стабільність у кризові періоди. Але пам’ятайте: надмірна диверсифікація вимагає коштів і дорожче коштує.

  • Як бути готовим до криз?

На кожні 10 років (той час, на які ми ставимо глобальні фінансові плани) випадають 2-3 кризи. Не можна сказати, що це непрогнозовані процеси. Ми не можемо знати, коли саме щось погане станеться, проте психологічно знаємо, що таке буває. І в такий момент знання, а також мудрі книги та фільми допоможуть пережити складні часи!

 

Хочете розібратися глибше з фінансовим плануванням та інвестуванням? Реєструйтеся на курс Любомира Остапіва та iPlan.ua «Фінансове планування життя та інвестиції PRO‎». Переходьте на новий рівень управління фінансами та інвестиціями!

Зареєструватися.

 

 

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

Як налаштувати бізнес-процеси, щоб вони працювали?

Поради від Наталії Заверухи про організацію бізнес-процесів в умовах війни Що таке бізнес-процеси та яка…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…