Два роки повномасштабного супротиву 💔


За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися, але й навчатися за будь-яких умов — під час обстрілів, блекаутів й навіть під час виконання бойових завдань! Так, так, серед наших слухачів є військові, які проходили курси на лінії фронту ❤️‍🩹

З лютого 2022-го до нашої освітньої платформи приєдналося понад 1 060 000 нових слухачів! Особливо щемко бачити їх географію — 140 тисяч з них доєдналися до нас з тимчасово окупованих територій, таких як Донецька та Луганська області, та АР Крим.

За цей час слухачі здійснили 2 800 000 реєстрацій на наші курси та отримали 1 050 000 сертифікатів про успішне завершення навчання. Ці цифри дійсно вражають!

ЯК ЗМІНИВСЯ PROMETHEUS

До повномасштабного вторгнення, ми працювали в трьох напрямках: професійні знання та навички, саморозвиток, громадянська освіта. За два роки великої війни ми додали та розвинули два надпотужних напрямки, без яких Prometheus не можна було б назвати лідером в онлайн-освіті України.

КУРСИ ВОЄННОГО ЧАСУ ДЛЯ ЦИВІЛЬНИХ

Перший і надшвидкий ривок ми зробили в подоланні викликів повномасштабного вторгнення для цивільних. Наприклад, курс «Базова психологічна самодопомога в умовах війни» вийшов вже 5 травня 2022. Ми нафандрейзили гроші і зняли курс за 1,5 місяці. Наразі на курсі навчається близько 50 000 людей. 

Ми активно наповнюємо цю категорію з кращими організаціями та експертами України. Так з’явилися курси:

«Перша домедична допомога в умовах війни» за підтримки Nova Ukraine, 

«Що має знати внутрішньо переміщена особа» в партнерстві з IREX в межах програми СИЛА, 

«Навчання з попередження ризиків від вибухонебезпечних предметів» у співпраці з ГО «Асоціація саперів України», 

«Особиста фізична безпека для журналістів, громадських активістів та волонтерів в умовах війни» за підтримки The German Marshall Fund, 

Життєстійкість молоді в умовах криз та Небайдужі: базові емоційні потреби та соціальна взаємоді, на яких навчаються десятки тисяч українців.  

Ця ж категорія наповнюється й курсами для тих, хто хоче допомогти: 

«Волонтерство під час війни» за підтримки Українсько-данського молодіжного дому, 

«Донорство крові: чому це важливо і як стати донором» в партнерстві з ДонорUA, 

«PRO краудфандинг» у співпраці зі School of ME.

Окремо варто згадати Посольство США в Україні — нашого партнера, завдяки фінансуванню якого нам вдалося запустити цілий цикл з 12 курсів, розроблений саме для подолання викликів війни. Завдяки партнерам ці курси почали з’являтися ще у 2022 році, ось деякі з них:

«Як знайти роботу під час війни», 

«Медіаграмотність: як не піддаватися маніпуляціям», 

«Сам собі терапевт. Інструменти психологічної самодопомоги для ветеранів та ветеранок», 

«Як пережити війну разом: курс для родин військовослужбовців, ветеранок та ветеранів», 

«Гості чи сусіди: як згуртувати громаду для соціальних змін». 

ВАЖКІ ТАБУЙОВАНІ ТЕМИ

На Prometheus немає табуйованих тем. Ми трансулюємо те, про що не часто говорять на широкий загал. До прикладу, тема сексуального насильства під час війни — у нас є курс як для самих постраждалих, так і для фахівців, які можуть допомогти.

 

Ми говоримо про те, як запобігти насильству під час війни та чи це взагалі можливо, що робити, якщо стали свідком такого акту, та як і куди звернутися за допомогою. 

Аналогічні теми розкриті в курсі про запобіганню торгівлі людьми: де є війна, там кількість таких випадків зростає в рази. 

КУРСИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ

Надважливий напрямок, який стартував вже влітку 2022-го року — масове навчання військових. Вже зараз на цих курсах навчається понад 150 000 військових!

Першопрохідцями стали Victory Drones, саме вони першими принесли цю ідею. Завдяки цьому ми почали навчати тисячі військових онлайн і запустили курс «Застосування технологій в умовах війни».  

На сьогодні майже 40% робіт Prometheus — це курси для військових або військові професії. Всі ці роботи ми здійснюємо за власний рахунок. 

Серед таких курсів: 

загальний курс з військової підготовки «База: сучасна військова підготовка», розроблений з Центром спеціальної підготовки ASKOLD, який варто пройти всім, хто нещодавно був призваний або готується до мобілізації, а насправді — радимо пройти всім, щоб знати, що таке війна ще й з цього ракурсу і справді розуміти, наскільки військова служба важка і небезпечна, наскільки війна — пекло, 

курси «Інженер БПЛА» та «Народний FPV», створені фахівцями волонтерського проєкту Victory Drones — базові курси для тих, хто хоче освоїти нову професію та допомогти з масовим збором дронів,

«Основи тактики застосування коптерів DJI Мavic 3 та Autel EVO II в бойових умовах» та «Основи тактики застосування коптерів DJI Matrice 300 в бойових умовах» — курси, розроблені Фондом «Повернись живим», які допоможуть удосконалити професійні навички військовослужбовців з тактики застосування цивільних БпЛА в бойових умовах та підвищити загальний професійний рівень екіпажів Matrice 300, зменшити кількість втрат БпЛА через хибну тактику їхнього застосування.

Також зараз ми співпрацюємо з Генштабом, Медичними Силами ЗСУ та ще декількома організаціями, тому в 2024 лінійка наших військових курсів суттєво розшириться. 

СТИПЕНДІЙНІ ПРОГРАМИ

Також важливий напрям нашої роботи — подолання ще одного з наслідків великої війни, а саме масової втрати роботи. Тому постає проблема перекваліфікації та працевлаштування тисяч людей. 

Нашим рішенням стали стипендії для безплатного навчання на платних курсах Prometheus+ та програмах Coursera, які надали міжнародні організації. 

Загалом за ці два роки ми надали понад 5500 стипендійних місць для навчання на платних курсах. Завдяки підтримці наших партнерів WNISEF, Chemonics, INCO Academy, Google.org, українці, які постраждали від війни змогли безплатно опанувати сучасну професію та влаштуватися на нову роботу. 

Про дивовижних українців, які навчалися під час блекаутів та обстрілів можна почитати тут: Work in Tech: як 2500 українців отримали нову професію попри блекаути

ВСЕСВІТНЬО ВІДОМІ КУРСИ УКРАЇНСЬКОЮ

Нашим найбільшим анонсом минулого року став запуск Всесвітнього університету. Prometheus та Посольство США об’єднали зусилля для створення унікальної освітньої системи, де українці та українки отримують доступ до кращих світових курсів безплатно та українською мовою.

Протягом трьох років 50 онлайн-курсів від провідних університетів світу стануть доступні безплатно українською мовою на Prometheus! Проєкт включає програми від Гарвардського університету, Массачусетського технологічного інституту, університетів Мічигана, Джонса Гопкінса, Дюка, Іллінойса та Каліфорнійського університету.

Серед перших десяти курсів, на які вже відкрито реєстрацію, CS50 AI від Гарварду і найпопулярніша навчальна програма з основ програмування в світі, курси з HTML, CSS, Javascript та Java, цифровий маркетинг і проєктний менеджмент, корпоративні фінанси та перша психологічна допомога.

ДОПОМОГА БІЗНЕСУ

Життя під час війни вимагає не лише адаптації до нових умов, але й змін у стратегії розвитку. Prometheus не тільки відповів на ці виклики, але й визначив їх як можливість розширення і вдосконалення своїх курсів. 

Тому ми у партнерстві з Європейським банком реконструкції та розвитку за фінансування Швейцарії в рамках Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР запустили абсолютно нову і масштабну програму для підтримки українського бізнесу — Буткемп економічного відновлення, до якого входять такі курси:

«Як почати власну справу в часи невизначеності: покроковий гайд від ТОП-підприємців України» 

«CS50: Основи програмування для бізнес-професіоналів» від Harvard University

«Зростайте до величі: розумне зростання для приватного бізнесу» від University of Virginia (Darden School of Business)

«Фінанси для нефінансистів» від Rice University

Це справжній бізнес-навігатор, який провів дорогою від започаткування чи відновлення власної справи до її розвитку та масштабування вже понад 60000 слухачів!  

БОРОТЬБА ТРИВАЄ

Ця вже майже десятилітня війна змусила нас переглянути багато речей. Тому сьогодні  Prometheus — це не просто освітня платформа. Це місце, де ми разом долаємо наслідки війни, вчимося захищати свою країну та прямуємо до перемоги.

 

Ми запитали у команди, що за останні два роки запам’яталося найбільше та чим вони пишаються. Щоб в цей день ще раз нагадати собі та вам, чому варто продовжувати, ділимося деякими відповідями:

Vector

«Запам’яталося, як вранці 24 лютого 2022 року хтось з наших слухачів придбав платний курс з маркетингу. Оптимізм, що перемагає будь-які обставини»

Vector

«Читаючи відгуки слухачів безкоштовних курсів та стипендіатів проношу крізь себе їх історії, як вони використали отримані знання для того щоб боротись з наслідками військової агресії»

Vector

«Найважчим було усвідомлення, що теми курсів до прикладу Торгівля людьми, ПТСР і травматичний досвід, Сексуальне насилля пов’язане з війною, Застосування технологій в умовах війни — це наша реальність з якою варто боротись. Однак водночас це ж і придавало сил»

Vector

«За час повномасштабного вторгнення ми випустили ряд курсів котрі спрямовані на адаптацію ветеранів до цивільного життя, а також пошуку нової сфери діяльності. Для ВПО ми підготували ряд курсів котрі допомагають інтегруватись у нові громади, знайти роботу та адаптуватись у нових обставинах»

Vector

«Курс про застосування технологій в умовах війни є рекордсменом на моєму досвіді, зазвичай процес роботи над курсом від ініціювання до виходу в ефір займає 3-4 місяці, а тут ми запустили курс в ефір за 14 діб від першої зустрічі команди розробки. Потрібно було йти зовсім не по процесам, але результат того був вартий. Вже восени 2022 року працюючи з публічного простору до мене підійшов військовий товариш і поділився наскільки йому та його побратимам був корисний цей освітній матеріал. Це краща оцінка проробленої роботи»

Vector

«До Prometheus я не працювала з великими стипендіальними та грантовими програмами, які дають змогу людям отримати якісну освіту та актуальні знання безплатно. Це неповторний, дуже корисний та, безумовно, цікавий досвід для мене. Великі компанії та міжнародні організації, що підтримують українців, викликають відчуття вдячності та розуміння, що ми не одні. Але головне – це люди, які вчаться попри війну, без світла, під час повітряних тривог. Коли бачу все це, розумію, які ми всі разом сильні та незламні»

Vector

«Одного разу побратим заплатив за свого побратима, щоб той міг навчатися, поки був в госпіталі. Хлопець трохи пізніше розпочав навчання, пропустив перші два тижні і дуже просив не розповідати про це побратиму, бо він все надолужить. Це було дуже щемко»

Вдячні кожному з вас за вклад, який ви робите щодня для наближення перемоги. Віримо в нашу незламність, міць та єдність. 

Залишайтесь з Prometheus, вірте в українців та працюйте на перемогу!

ЧАСТИНА І. ЯК ВСЕ ПОЧИНАЛОСЬ

Vector
photo_2023-08-07_14-37-24 1

«Ми хотіли взятися за цей проєкт, аби, по-перше, допомогти українцям та українкам, що втратили роботу. Людям, які просто для того, щоб прогодувати свою родину мали навчитися нової професії. По-друге, бо це, безумовно, було викликом для нас. 

 

Це було зовсім нове завдання, яке, як мені здається, вдалося виконати надзвичайно круто. Ми отримали понад 80% успішних завершень на цій програмі, з урахуванням того, що вона відбувалася під час найбільшої в Європі війни з часів Другої світової»

Навчання в укритті, або коли діти поснуть

Те, як наші студенти шукали час та можливість навчатися – окрема історія. Скільки людей – стільки й кейсів неймовірної стійкості та цілеспрямованості. 

 

Студентка Марина ділиться:

Наші клієнти та партнери

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

Як налаштувати бізнес-процеси, щоб вони працювали?

Поради від Наталії Заверухи про організацію бізнес-процесів в умовах війни Що таке бізнес-процеси та яка…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…