Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає, з 4,5% у 2017 році до фактичних 6,3% у 2021 році та прогнозованих 9,0% у 2024 році.

Український FinTech мав неабиякий потенціал ще до великої війни. Для прикладу у  2019 році Україна лідирувала у впровадженні ApplePay та GooglePay. Але навіть під час повномасштабної війни в Україні та економічної нестабільності, вітчизняний FinTech виявляє вражаючу стійкість та продовжує працювати для українського бізнесу.
 
Про важливість сектору для підприємництва, динамічність викликів у галузі, вдосконалення продукту, що звільняє час та ресурси підприємців, про необхідність персоналізованого клієнтоорієнтованого підходу при роботі з Big Data та  необхідність прокачувати професійні скіли — у нашій розмові з СMO Portmone Богданом Кривенком. 

 

Vector
Bohdan Kryvenko_CMO_Portmone

«FinTech це майбутнє фінансів, яке пропонує безмежні можливості для молодих спеціалістів та світчерів, орієнтованих на інновації та зміни», — СMO платіжного сервісу Portmone Богдан Кривенко».

Що таке FinTech простими словами?

Скільки вам було років, коли для поповнення мобільного потрібно було купувати скретч-карту? Зараз закинути гроші на телефон максимально просто всього у два кліки! Цей кейс проста ілюстрація того, як діджиталізація і проникність FinTech-рішень змінюють життя українців, а компанії трансформуються, йдуть шляхом автоматизації та підвищення якості фінансових послуг.

У своїй основі FinTech поєднує фінанси та технології для оптимізації фінансових послуг, використовуючи такі досягнення, як штучний інтелект, блокчейн, аналітика Big Data, елементи біометрії та інше.

Чи користуються українські бізнеси FinTech-рішеннями простими словами для масштабування бізнесу?

FinTech-послуги відкривають безмежні можливості для масштабування бізнесу. Їхня інноваційність полягає в тому, що вони спрощують фінансові операції, роблять їх більш доступними та ефективними. Завдяки цим інструментам підприємства можуть швидше реагувати на ринкові потреби, розширювати свої можливості та підвищувати конкурентоспроможність.

Малий та середній бізнес у сфері електронної комерції є безумовним лідером застосування таких рішень. У час, коли динаміка онлайн-покупок зміщується в бік більшої автоматизації та орієнтованості на користувача, можливості FinTech такі як миттєві сповіщення про платежі та інтеграційні API, стають важливими активами для бізнесу у конкурентній боротьбі. Компанії, що працюють у сфері комунальних, транспортних та телекомунікаційних послуг, також активно адаптують нові інструменти та платіжні рішення для ефективного управління процесами роботи з рахунками абонентів, заборгованістю, оптимізацією операційних та комунікаційних витрат. До прикладу, зростання запитів для інтеграції платіжного сервісу Portmone у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року становить 62,5%.

Чому молодим спеціалістам або світчерам варто придивитися до сфери FinTech?

З ростом цифрової трансформації світу роль FinTech зростає. Його адаптивність та стійкість у навігації регулятивними ландшафтами та потребами споживачів конвертують його у  провідну силу, що формує майбутнє фінансів.

За прогнозами Deloitte, ринок фінансових технологій у 2024 досягне відмітки у 188 мільярдів доларів. Станом на 2023 рік сектор оцінюється в 179 мільярдів доларів. Для порівняння, у 2010 глобальні інвестиції у FinTech становили 8 мільярдів доларів США (за даними Світового банку). Це одна із найбільш динамічних сфер, що пропонує цікаві виклики і постійні можливості для вдосконалення як продукту, так і своїх професійних скілів. Потенціал зростання для спеціаліста у галузі необмежений.

Придивіться до підвищення кваліфікації в аналізі даних, розробці рішень на базі штучного інтелекту, у сфері кібербезпеки та фінансовому моделюванні. Усе це  підвищує привабливість спеціаліста на ринку. Онлайн-курси, семінари та сертифікати від відомих платформ допомагають підтримувати себе у професійній формі і up-to-date з точки зору інновацій та трендів ринку. Знання — це постійна інвестиція у власне майбутнє. 

Чим для вас привабливий сектор фінансових технологій?

FinTech захоплює своєю інноваційністю та постійним пошуком вдосконалення. Це про динаміку життя і зміни на краще, боротьбу за якість і безпрецедентний рівень сервісу, який дозволяє вирізнятися.

Мова про побудову такого продукту, який складні побутові послуги робить простими та зручними з фокусом на персоналізований підхід до кожного клієнта.

Давайте на прикладах. Наша задача в Portmone — вивільнити час клієнта від рутинних справ, щоб він міг зосередитися на важливих речах. Маємо налагоджену дружню систему комунікації: нагадування про передачу показників лічильників чи оновлення страхового полісу у встановлені терміни, сповіщення про нові рахунки, нагадування про сплату у зручні для клієнта канали — імейл, вайбер, смс, додаток, особистий кабінет тощо.

Які FinTech-продукти ви використовуєте самі?

Найцінніший ресурс сьогодні — це час, тому обожнюю все, що оптимізує процеси і робиться з думкою про користувача. 

Серед улюблених фішок нашого сервісу — пошук рахунків за адресою в один клік, статистика витрат, зручна передача показників лічильників (навіть вбудований ліхтарик є, бо лічильники зазвичай десь далеко приховані), створення шаблонів для автооплат, їхній архів за всі періоди.

Другий продукт, який приходить в голову, — безперечно, Дія, про функціонал і переваги якої знає кожен українець. До речі, у нас із цим прекрасним сервісом є багато спільного: в першу чергу,  це продукт, у фокусі якого — людина. Ми зосереджуємося на тому, щоби час клієнтів був витрачений не на черги, а на близьких, рідних, професійне зростання.

Яку пораду собі на старті кар’єри ви би дали зараз?

Фокусуватись у професії не на трендовості ніші, а йти за тим, що драйвить. Отримувати задоволення від складних задач, яким би нетривіальним виклик не здавався на перший погляд, бо це і є зона для професійного і особистісного зростання.  А ще — розвивати критичне мислення, постійно звіряючи власні дії та результати.

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

Як налаштувати бізнес-процеси, щоб вони працювали?

Поради від Наталії Заверухи про організацію бізнес-процесів в умовах війни Що таке бізнес-процеси та яка…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…