Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства

Доступно постійно

9,4
Безкоштовно
course image
Записатись на курс
  • Доступно постійно
  • Мова курсу українська
  • Сертифікат по закінченню

Про курс

ХАСП Охорона здоров'я

Усім нам подобається смачна, якісна та корисна їжа. Однак ми повинні дбати і про те, щоб їжа була безпечною. Харчові продукти з хвороботворними бактеріями, вірусами, паразитами чи то шкідливими хімічними речовинами можуть стати причиною більш як 200 різноманітних хвороб. Отож проблема безпечності їжі – на часі завжди.

Проте сьогодні законодавство України вже гармонізоване з законодавством Європейського Союзу й передбачає запровадження процедур та заходів, спрямованих на виготовлення безпечних харчових продуктів. Основну відповідальність за безпеку несуть оператори ринку харчових продуктів.

Щоб випускати безпечні харчові продукти, операторам ринку необхідно мати базові знання з харчового законодавства. Персонал, який обробляє, готує та подає страви в харчоблоках закладів освіти, також повинен мати достатній рівень знань.

Вимоги до безпечності та якості харчових продуктів – складова частина започаткованої реформи шкільного харчування.

Цей курс охоплює основи харчового законодавства та специфіку його виконання в закладах освіти, гігієнічні вимоги та процедури, засновані на принципах НАССР у харчоблоках, розташованих у закладах освіти.

Під час навчання на курсі ви отримаєте відповіді на такі запитання:

  • які вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти?

  • з якими нормативними актами в сфері безпеки харчових продуктів треба ознайомитися?

  • як раціонально розподілити обов’язки між усіма зацікавленими організаціями?

  • як уникнути непотрібних затрат коштів та часу?


  • як правильно організувати та вести документування?

Партнери та донори курсу

Цей курс підходить для

керівників та засновників навчальних закладів

працівників

які відповідають за розробку та впровадження процедур на основі принципів системи НАССР у шкільних їдальнях та в дитячих садках

персоналу

який обробляє, готує або подає їжу дітям та іншим особам у шкільних їдальнях і дитячих садках, а також обробляє та готує їжу в інших установах для обслуговування в шкільних і дитячих їдальнях.

Програма курсу

Модуль 1

19 лекції ·

  • Вимоги харчового закону
  • Заходи офіційного контролю операторів ринку
  • Специфічні вимоги законодавства до гігієни в харчоблоках та норми харчування
  • Про методичні настанови
  • Вступ до практичних заходів із виконання вимог законодавства
  • Оператори ринку та вимоги до них
  • Безпечність та якість харчових продуктів
  • Гнучкість законодавства
  • З чого почати виконання вимог законодавства
  • Наступні кроки. Зобов’язання керівництва.
  • Компоненти системи НАССР
  • Про стереотипи в НАССР
  • Огляд програм-передумов
  • Процедури, що підвищують ефективність системи НАССР
  • Вимоги щодо простежуваності
  • Методичні рекомендації щодо організації закупівель
  • Особливості співпраці з підрядними організаціями
  • Ведення документації
  • Підсумки

ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРІВ

Тарас Висоцький

mentor image

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України

Ольга Шевченко

mentor image

Т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Яна Добідовська

mentor image

Кандидатка юридичних наук

Юрій Оглашенний

mentor image

Кандидат хімічних наук

Маєте питання?

Курс безкоштовний?
Так. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій.
У який час будуть проходити заняття?
Відеолекції, завдання, форум і можливість отримати сертифікат доступні в будь-який час.
Чи зможу я отримати сертифікат після завершення цього курсу?
Так. Успішно виконайте всі завдання курсу та отримайте сертифікати про його завершення. Програма підвищення кваліфікації для курсу «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства» не передбачена.

Не знайшли відповідь?

Центр допомоги

Нові курси

Дивитися всі