Чи можна скласти фінансовий план на 10 або 20 років та куди варто вкладати гроші у 2023 році? Якщо ви ще не знаєте, то нагадуємо вам про поради Любомира Остапіва – відомого українського фінансиста, співзасновника iPlan та одного з лекторів курсу «Фінансове планування життя та інвестиції PRO‎».

🔵 Подбайте  про те, щоб не залишитися без роботи

Поставтеся уважно до власної професії. Велика частина українських підприємств, на жаль, зруйнована внаслідок війни. Але натомість виникають та розвиваються нові сфери – експорт, зелена енергетика тощо. У зв’язку з цим деякі професії втрачають актуальність, у той час як інші спеціальності, навпаки, стають більш затребуваними.

🔵 Інвестуйте в український бізнес помірковано

Немає сумнівів, що український бізнес розвивається і цей процес триватиме й надалі. Але такі інвестиції сьогодні пов’язані з більшим ризиком, ніж, скажімо, інвестиції в акції, обіг яких супроводжується прозорою звітністю. Достатньо надійними виглядають бізнеси по франшизі й обов’язково з позитивною історією – тривалий час представлені на ринку, такі, що демонструють упевнене зростання.

Хочете заробити більше? Готуйтеся до більшого ризику. Наприклад, можна інвестувати в українські агрокомпанії чи технологічні стартапи.

🔵 Подумайте над тим, щоб вкласти гроші в нерухомість

Нерухомість дає певний захист від інфляції, оскільки вартість оренди з часом зростає. Тож, якщо ви – роздрібний інвестор, то нерухомість має сенс додати до портфелю фінансової свободи. Але робити це варто лише у випадку, коли мова йде про готовий об’єкт на вторинному ринку, який пройшов перевірку на юридичну чистоту. 

При цьому купувати нерухомість можна лише тоді, коли у вас є на то інвестиційна спроможність. Ніколи не варто інвестувати останні гроші.

🔵 Інвестуйте в землю

Покупка землі за гривні насправді є прихованою валютною інвестицією. Адже оренда землі індексуватиметься аграріями відповідно до курсу. Зверніть увагу на цей актив, по-перше, тому що він цікавий експортерам. А по-друге, порахуйте: якщо для придбання нерухомості вам знадобиться від $50 тисяч, то для покупки землі – від $10 тисяч.

🔵 Не тримайте всі гроші в гривні

У резервному фонді має бути гривня, якщо ви живете в Україні. У національній валюті варто мати кошти, достатні для поточних потреб: продукти, одяг, дитячі товари, допомога батькам, оплата за дитячий садок, школу.

Проте доля гривні не має перевищувати третину. Довготривалі інвестиційні цілі (20 років) у гривні абсолютно не прогнозовані.

🔵 Купуйте цінні папери, щоб захиститися від інфляції у 2023 році

Інфляція має і позитивний вплив: вона стимулює не тримати гроші «під матрацом‎». Хочете захиститися від інфляції? Купуйте активи. Найкращий варіант у глобальному вимірі – акції, які в тривалій перспективі дають 6,5% понад інфляцію (для порівняння – золото дає 1%, облігації – 2-3%). Валютну інфляцію центробанки прогнозують на рівні 2%, хоча найближчі роки може бути 4-5%.

Для коротких цілей часто обирають облігації. Для фінансових планів на рік-два зверніть увагу на українські ОВДП (облігації внутрішніх державних позик) у доларі, вони дадуть 4%.

🔵 Диверсифікуйте інвестиційний портфель

Диверсифікацію часто сприймають спрощено – «розкласти яйця в різні кошики‎». Насправді це про те, щоб знайти класи активів, які мало корелюють між собою: наприклад, нерухомість, крипта й інвестиції в бізнес. Щоб згладити коливання, можна додати до портфелю золото – воно демонструє стабільність у кризові періоди. Але пам’ятайте: надмірна диверсифікація вимагає коштів і дорожче коштує.

🔵 Будьте готові до криз

На кожні 10 років (той час, на які ми ставимо глобальні фінансові плани) випадають 2-3 кризи. Не можна сказати, що це непрогнозовані процеси. Ми не можемо знати, коли саме щось погане станеться, проте психологічно знаємо, що таке буває. Складні часи обов’язково минуть, але у виграші залишаться ті, хто був готовий до них і зміг скористатися власними знаннями.

Хочете розібратися краще з фінансовим плануванням та інвестуванням? Приходьте на курс «Фінансове планування життя та інвестиції PRO‎» – отримайте систему знань, яка точно працює в сучасних реаліях України та світу.

Створімо разом успішне фінансове майбутнє для себе та країни!

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості Від нових знань до нової роботи…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості Від нових знань до нової роботи…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…