Довго вагались — і нарешті зважилися розпочати кар’єру в ІТ? Перший крок — якісна освіта. На щастя, сьогодні лідери ринку хочуть бачити у своїх командах не власників червоних дипломів після 5 років навчання, а тих, хто має міцні знання і практичні навички. Створення сайтів, верстка, розробка вебдодатків, вебдизайн, тестування програмного забезпечення — все це лише неповний перелік напрямів ІТ. Як обрати свій, які переваги і недоліки кожного з них? І скільки знадобиться часу, щоб розпочати шлях в одній із найперспективніших сфер діяльності?

Через війну, економічну кризу, вимушену потребу зміни місця проживання попит на навчання IT-спеціальностям постійно зростає. Ми вирішили дослухатися до потреб слухачів, підтримати українців та українську економіку. Так у партнерстві з найбільшими IT-компаніями на Prometheus з’явилися якісні і доступні інтерактивні онлайн-програми, якими ми без перебільшення можемо пишатися. Завдяки ним ви маєте можливість пройти шлях від знайомства з галуззю до отримання першої роботи в IT. А ще — розпочати навчання абсолютно безкоштовно, зареєструвавшись для проходження першого тестового тижня.

 

IT-програми Prometheus: обери свою

 

Курс «Front-end. Повний курс для початківців від Ciklum»

Front-end розробник це програміст, який відповідає за зовнішній вигляд сайтів, вебсервісів та мобільних додатків: верстку шаблонів, оформлення тексту та взаємодію користувача з інтерфейсом. Без нього неможливо створити зручний і приємний цифровий продукт. 

У жовтні 2022 року на 1 вакансію front-end розробника на Dou претендували 35 осіб, проте і кількість пропозицій тут була однією з найбільших в ІТ-сегменті, 312.

Курс «QA Manual від GlobalLogic»

Manual QA (ручне тестування програмного забезпечення) – це напрям роботи в IT, що передбачає перегляд програмного забезпечення на предмет помилок, дефектів і вразливостей. Тестувальники вручну перевіряють програмне забезпечення як спеціалісти тестування і як користувачі, контролюючи якість його роботи. Якщо програма працює не так, як задумано, — фіксується bug, тобто помилка, яку програміст повинен виправити. 

Курс «Автоматичне тестування програмного забезпечення від GlobalLogic»

У невеликих проєктах тестування можна здійснювати вручну. У значних, де кількість тестів досягає сотень або навіть тисяч, ручний контроль практично неможливий.

Мета автоматизації — зменшити кількість тестових прикладів, які треба запускати вручну. За даними Dou, тільки за минулий рік кількість пропозицій роботи для тестувальників збільшилася майже вдвічі: з 6340 до 11201.

Курс «Розробка вебдодатків на Ruby від SoftServe»

Конкуренція в цій ніші є однією з найнижчих в ІТ. Розробників Ruby/Rails відносно небагато — на відміну від вакансій для таких спеціалістів, навіть під час війни. Такі розробники дуже цінуються, особливо ті, хто має досвід. До того ж Ruby-ком’юніті вважають одним із найбільш активних і доброзичливих. 

Курс «UX/UI Design Basic»

Комплексний інтенсивний курс «UX/UI Design Basic‎» дозволить перейти від загальних уявлень про цифрові продукти до практичної роботи з їхньої розробки. Термін користувацький досвід (або UX) описує взаємодію людини з продуктом або послугою. UX та UI-дизайни не можуть існувати окремо. UI відповідає за те, як продукт виглядає та взаємодіє з користувачем, UX — як він функціонує.

Курс «Основи аналітики даних (Business Intelligence) »

Аналітика даних — це вже давно не про внесення даних в таблиці. Сьогодні це повноцінний напрям ІТ з серйозними вимогами і перспективами. Зарплати аналітиків продовжують впевнено зростати. Нижча медіанна зарплата зумовлена вищою часткою початківців, інтернів та джуніорів, яких серед дата-аналітиків — більше третини, 36%.

Викладачами курсів стали найдосвідченіші фахівці GlobalLogic, Ciklum та SoftServe. Навчальні програми були розроблені спільно з роботодавцями, які як ніхто розуміють, що саме мають вміти нові IT-спеціалісти. Найкращі випускники зможуть пройти співбесіди та продовжити співпрацю з компаніями. А щоб слухачі отримали перший job offer якнайшвидше, ми підготували безкоштовні мінікурси «Англійська для початківців у сфері ІТ» та «Як знайти першу роботу в ІТ». 

 

 

Обирай за складністю

 

Найпростішим напрямом для старту в ІТ може бути ручне тестування вебпродуктів, QA Manual. У роботі тестувальники користуються так званими тест-кейсами — описом кроків, які потрібно пройти для отримання бажаного результату. Перевага методу — спеціалісту не потрібно володіти мовами програмування та глибокими технічними знаннями. 

В автоматичному тестуванні аналогічного результату досягають за допомогою невеликих програм, які самі проходять тест-кейси. Щоб опанувати цей напрям, бажано володіти основами ручного тестування. 

Курс «Основи аналітики даних (Business Intelligence)» також розрахований на початківців. Матеріал подається максимально доступною мовою. 

Чи можливо стати front-end розробником з нуля? Так, проте засвоїти матеріал буде простіше з базовими знаннями програмування. Для цього попередньо можна пройти наш безкоштовний курс «О‎снови WEB UI розробки 2022». Щоб опанувати професію розробника вебдодатків на Ruby, також бажано знати основи програмування.

Для опанування UX/UI Design Basic стануть у пригоді базові навички роботи з онлайн-сервісом розробки інтерфейсів та прототипування Figma, проте ця умова не є обов’язковою. Програма доступна також для UI-дизайнерів, що не мають досвіду в UX.

 

 

Обирай за тривалістю

 

Скільки треба часу, щоб опанувати той чи інший напрям на рівні, достатньому для отримання першої роботи на посаді trainee? Ми пропонуємо такі терміни:

  • «Front-end. Повний курс для початківців від Ciklum» — 13 тижнів;
  • «QA Manual від GlobalLogic» — 12 тижнів;
  • «Автоматичне тестування програмного забезпечення від GlobalLogic» — 11 тижнів;
  • «Розробка вебдодатків на Ruby від SoftServe» — 12 тижнів;
  • «UX/UI Design Basic» — 12 тижнів;
  • «Основи аналітики даних (Business Intelligence)» — 7 тижнів.

 

Обирай за зарплатою

 

За даними Dou, у 2022 році медіанні зарплати в ІТ продемонстрували зростання, найчастіше воно стосувалося спеціалістів рівнів Senior та Lead. Влітку 2022 ріст, характерний для минулого року, зупинився, проте падіння не спостерігається.

Аналіз Dou демонструє такі зарплати:

  • BI Analyst — медіана $1850;
  • UI/UX Designer — медіана $1300;
  • Ruby $1100/3000/5000 (junior, middle, senior);
  • Front-end $900/2500/4500 (junior, middle, senior);
  • QA Manual $700/1660/3000 (junior, middle, senior);
  • QA Auto $1000/2400/4000 (junior, middle, senior).

 

Обирай за затребуваністю на ринку

 

Станом на жовтень 2022 року Dou пропонував таку кількість вакансій:

  • Analyst — 187,
  • Design (в т.ч. UI/UX Designer) — 176,
  • Ruby — 38,
  • Front-end — 312,
  • QA — 315.

Однак невелика кількість вакансій не свідчить про непопулярність того чи іншого напряму ІТ, адже велику роль відіграє конкурентність у сфері. Так, серед дизайнерів на одне місце претендують 34.5 спеціаліста, а на вакансію розробника Ruby — лише 5,5.

 

Обирай за здібностями

 

Які soft skills корисно мати для роботи в тому чи іншому напрямі ІТ? Тестуванням вебпродуктів буде легше займатися людям педантичним і скрупульозним: процес пошуку багів, неважливо, ручний чи автоматичний, вимагає часу, уваги і терпіння. UX / UI дизайн — вибір творчих особистостей з почуттям смаку і композиції. Любиш зручні і красиві продукти? Варто придивитися до цього напряму. Front-end розробнику стануть у пригоді комунікативність, вміння працювати в команді, критичне мислення, адаптивність і стресостійкість. Бажаєш займатися створенням вебдодатків? Твій вибір — Ruby та Ruby on Rails. Любиш працювати з базами даних, створювати моделі, розробляти звіти та дашборди? Обирай аналітику даних (ВІ).

 

 

Вибір — за тобою!

 

А ми можемо лише посприяти йому, пропонуючи найкращі умови, бо ІТ-курси від Prometheus:

  • створені у співпраці з найбільшими IT-роботодавцями України;
  • підготовлені лекторами-практиками із багаторічним досвідом викладання;
  • дають можливість працевлаштування для найкращих випускників курсу;
  • пропонують оптимальне співвідношення ціна/якість: ми гарантуємо одну з найвигідніших цінових пропозицій на ринку при незмінно високій якості освітнього продукту.

Обирай свій курс, щоб розпочати кар’єру в найперспективнішому напрямку, мати стабільну віддалену роботу з високою заробітною платою і підтримати економіку країни.

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

Як налаштувати бізнес-процеси, щоб вони працювали?

Поради від Наталії Заверухи про організацію бізнес-процесів в умовах війни Що таке бізнес-процеси та яка…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…