Поради від Андрія Длігача про стратегічне управління в умовах війни

 

Що відбувається з бізнесом в Україні? У чому полягає стратегічне управління в умовах війни? Як підприємцям реагувати на кризи?

Ці і багато інших запитань ми поставили Андрію Длігачу – доктору економічних наук, засновнику Advanter Group та міжнародної бізнес-спільноти Board, співзасновнику Центру економічного відновлення, координатору розробки Національної економічної стратегії, голові Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

 

Open talks з бізнес-експертами на Prometheus – це зустрічі в прямому етері для учасників «Буткемпу економічного відновлення»*, на яких слухачі отримують поради від експертів-практиків, щоб мати чіткий план дій на 2024 рік для створення або розвитку бізнесу.

Ділимось головними порадами від експерта.

 

🌟 Коли варто запускати бізнес: зараз, після завершення війни, після відбудови?

 

Після української перемоги бізнес буде дуже швидко зростати. Але є сенс заходити саме зараз, коли ресурси недооцінені, все простіше і дешевше. Надалі конкуренція буде лише зростати, а ви втратите дорогоцінний час. Сьогодні високо цінуються підприємливість, спроможність стати лідером у часи невизначеності.

Не варто забувати і про наявні зараз грантові програми, які надають і держава, і міжнародні організації. Розмір українського стартап-фонду збільшено. Саме зараз слід експериментувати, бо це експеримент напередодні зростання.

 

🌟 Який актуальний стан малого та середнього бізнесу в Україні: що говорять підприємці, чи бачать перспективи?

 

По-перше, бізнес поступово відновлюється. З кінця літа він активно інвестує, створює нові робочі місця. Як і раніше, бізнес потерпає від корупції та силовиків. Але ми маємо достатньо інструментів і спільнот, щоб із цим боротися. Третина бізнесів розвиває експорт, при чому йдеться не лише про великий аграрний сектор, але й про ІТ, сферу обслуговування.

Український бізнес дуже швидко підхоплює нові технології: майже половина опанувала хмарні технології, комунікації діджиталізуються. Штучний інтелект використовується поки не так активно, проте він, ймовірно, буде одним із драйверів розвитку українського бізнесу.

Україна – країна з недооціненими ресурсами. Недооцінені наша спроможність до творення, людський ресурс, земля, капіталізація бізнесу. Стратегічно Україна точно буде зростати. 

 

🌟 Яке місце займає стратегія в умовах невизначеності?

За великим рахунком, стратегія – не про передбачуваність, а про вміння діяти в умовах невизначеності. Стратегія – це вміння реалізувати власну візію, враховуючи особливості середовища, точніше, підлаштовуючи середовище під себе. Стратегія виходить передусім із візій: ми йдемо від власних амбіцій, розуміння своєї сфери інтересів і бажань. Наприклад, в Україні є багато кав’ярень третьої хвилі, але я вірю, що є можливість зробити ще кращу, навіть якщо, здавалося б, ринок перенасичений.

У стратегії важливо знайти правильну бізнес-модель. Як ідея буде приносити гроші? Чому хтось взагалі має нам заплатити? Щоб людина змінила поведінку, з нею треба комунікувати, будувати людиноцентричні відносини. Це не маніпуляція, не переконання, а пояснення, надання клієнтам нових можливостей. Треба знайти свого ідеального клієнта і зробити ідеальний бізнес разом із ним. 

 

🌟 Які управлінські інструменти допоможуть адаптуватися до постійних змін?

На що важливо звертати увагу управлінцю, власнику бізнесу, підприємцю? 

Перше – не вкладати гроші у щось стаціонарне. Хочете зайнятися будівництвом? Обирайте адаптивну модель, наприклад, модульні будинки: вони легки, дешевші у виробництві, зручні для транспортування.

Друге не прив’язуватися до країни. На перший погляд, це не зовсім патріотично, але Україна ставатиме сильнішою експортними бізнесами: тоді в нас будуть більші доходи, а сам бізнес – стійкішим. Робите цукерки без цукру? Подумайте, де вони ще можуть бути популярними. Не бійтеся мислити глобально!

Третє – зробити команду партнерами, щоб вони вважали ваш бізнес і своїм. Дайте їм якесь залучення, опціони (можливість з часом отримати частку в бізнесі). Така модель надасть можливість не просто утримувати людей фізично, а співдіяти з ними. Це дуже важливо.

 

🌟 З чого почати бізнес?

З усім відомої мантри, яка може здатися надто примітивною. Всі обмеження немає досвіду, ресурсу, нічого не вийде лише в нашій голові.

Якщо є невпевненість, не починайте з власного бізнесу, станьте партнером, приєднайтеся до якоїсь системи, кооперацій. Почніть хоча би з мережевого маркетингу. Це гарна фінансова школа, школа відповідальності, продажів, побудови відносин. 

Неважливо, де ви набуваєте компетенції. Це може бути робота з франшизою: в Україні сьогодні дуже багато успішних.

По-друге, багато спроб – це нормально. У західній культурі банкрутство сприймається як норма, у нас як повний провал. Не бійтеся помилок. Навчіться на двох, трьох стартапах, не намагайтесь одразу побудувати все ідеально. Спробуйте метод Agile. Починайте з малого. Не будуйте одразу великий магазин з широким асортиментом. Сконцентруйтеся на тому, що ви розумієте найкраще. Спробуйте зробити ідеальний онлайн-магазинчик для своєї аудиторії. Вдалося? Розширте аудиторію, асортимент або канали. Далі відкрийте фізичний магазин. Метод Agile дозволяє відмовитись від цілей (KPI), сконцентрувавшись на кроках. 

І насамкінець, найбільш раціональний шлях за покликом серця. Робіть те, що любите і в що вірите. 

 

*Проєкт впроваджується ЄБРР за фінансування Швейцарії в рамках Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР (донори Фонду: Італія, Ірландія, Корея, Люксембург, Норвегія, США, Швейцарія, Швеція, Японія та ТайваньБізнес – Фонд Технічного Співробітництва ЄБРР).

Останні записи блогу

Інсайти з навчання

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості Від нових знань до нової роботи…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…

Про майбутнє, виклики та роль FinTech для бізнесу від Богдана Кривенка

Світовий FinTech-сектор стабільно зростає, перевищуючи темпи світового ВВП. Частка світового FinTech в глобальному ВВП зростає,…

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості

📣 Prometheus + robota.ua = ваші нові кар’єрні можливості Від нових знань до нової роботи…

Два роки повномасштабного супротиву 💔

Два роки повномасштабного супротиву 💔 За два роки повномасштабної війни ми навчилися не тільки гуртуватися,…